Vergrijzing

vergrijzing-plaatje
 

Wat is vergrijzing?

Vergrijzing betekent niets anders dan dat het aandeel van de ouderen in de bevolking toeneemt. Hierdoor stijgt de gemiddelde leeftijd. Nederland vergrijst momenteel in rap tempo. Twintig jaar geleden was het aantal vijfenzestig plussers nog dertien procent. Vandaag de dag is dat achttien procent. De verwachting is dat in 2040 ruim een kwart van de Nederlandse bevolking de leeftijd van vijfenzestig is gepasseerd, wat betekent dat we op tijd moeten anticiperen om een mogelijk probleem in de zorg te voorkomen.

Waarom vergrijst Nederland?

De voornaamste reden dat Nederland vergrijst heeft te maken met het feit dat de algemene levensverwachting hoger ligt dan vijftig geleden. Voorzieningen zijn schoon, medicatie wordt beter, mensen bewegen meer en eten gezonder. Waar zeventig jaar oud worden een knappe prestatie was in 1950, ligt de gemiddelde sterfleeftijd tegenwoordig boven de tachtig jaar. Ook zijn er vandaag de dag steeds meer mensen in Nederland met een leeftijd van honderd of hoger.

Wat zijn de gevolgen hiervan?

Naast het financiële aspect in de vorm van pensioenen heeft de vergrijzing ook grote invloed op de benodigde zorg. De vraag naar zorg zal de komende jaar dus met zo’n honderd procent toenemen. Gezien de bezuinigingen op de zorg de afgelopen jaren zal er dus ook steeds meer beroep worden gedaan op naasten en familie om dit op zich te nemen. Zo komt het steeds meer voor dat ouderen gaan inwonen bij hun kinderen of dat kinderen de taak van mantelzorger op zich nemen.

Wat bieden wij?

Zelfstandig blijven wonen is voor zowel de ouderen, maar ook de samenleving in zijn geheel van groot belang. Wel is het belangrijk dat dit veilig gebeurd. Een alarmsysteem kan de taken van een mantelzorger verlichten door een deel van het waken op zich te nemen. Met een druk op de knop is er direct contact en mocht er een val plaatsvinden zal het systeem automatisch een melding maken. Hierdoor kunnen ouderen prima zelfstandig blijven wonen en kunnen verzorgers ze met een gerust hart achter laten.

Informatie

Heeft u interesse in ons systeem of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via één van de onderstaande wegen. We kunnen u dan ter plekke van informatie voorzien of een afspraak inplannen met één van onze adviseurs.

Telefoon: 085-4018314
E-Mail: info@sociale-controle.nl