Dementie in 2016 wederom belangrijkste oorzaak sterfgevallen in Nederland

cbs-logo

Uit een onderzoek van het CBS is gebleken dat dementie in 2016 wederom de belangrijkste oorzaak van sterfte is in Nederland. Het ging hier om 15.000 sterfgevallen. In totaal overleden in Nederland 149.000 mensen vorig jaar. Ook stierven er het afgelopen jaar meer mensen aan de gevolgen van een val.

Dementie en overlijden na een val waren ook de grootste groeiers ten opzichte van 2015 op de lijst van doodsoorzaken. Dementie steeg met zeven procent en overlijden na een val zelfs met zestien procent.

Vrouwen overlijden vaker aan de gevolgen van dementie ten opzichte van mannen. Dit komt omdat de kans op dementie toeneemt naar mate men ouder wordt, en vrouwen over het algemeen ouder worden dan mannen. Bij mannen is doodsoorzaak nummer een nog altijd longkanker, gevolgd door dementie en een beroerte.

De sterfte aan niet-natuurlijke doodsoorzaken steeg vorig jaar ten opzichte van het jaar daarvoor met ruim zes procent. Dit komt vooral door een sterke groei in het aantal mensen dat overleed na een val. Dit aantal steeg met een percentage van zestien procent.

top-10-doodsoorzaken-2016-17-07-14

doodsoorzaken-2016-17-07-14